Wystarczy popularna mrożonka i makaron. To danie zrobisz w kwadrans
Makaron z groszkiem to jeden z tych przepisów, który zrobisz w sytuacji, kiedy wydaje ci się, że nie masz w domu nic do jedzenia. Jeśli tylko masz zapasową paczkę makaronu, a w zamrażarce choć trochę groszku, to wystarczy, aby zrobić to proste, szybkie i pyszne danie.
Jak zrobić makaron z groszkiem?
Można powiedzieć, że wystarczy ugotować makaron, groszek i wszystko wymieszać. Do ego odrobina czosnku przesmażonego z dobra oliwą z oliwek, dużo parmezanu i całe danie jest gotowe.
Jeśli nie masz parmezanu, wykorzystaj dowolny żółty ser (świetnie będą się nadawały także skrawki różnych żółtych serów).
Przepis: Makaron z groszkiem
Szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 544 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 300 g mrożonego groszku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówMakaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Groszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 6 minut. Odcedź groszek.
- Robienie makaronuW rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzony groszek. Dodaj makaron, wymieszaj wszystko i dopraw. Gorący makaron posyp dużą ilością parmezanu.
Makaron z groszkiem można podać jako lekką kolację, ale sprawdzi się także jako szybkie danie obiadowe lub dodatek do obiadu (np. do pieczonych czy smażonych kawałków kurczaka albo do smażonej ryby).
Inne pomysły na makaron z groszkiem
Jeśli lubisz makarony z kremowymi sosami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie z naszego przepisu podkręcić i zrobić groszkowy sos. Wystarczy tylko jeden dodatkowy składnik: śmietana. Może to być śmietana osiemnastka, ale sprawdzi się także słodka śmietanka kremówka.
Jak zrobić taki sos? Kiedy przesmażysz czosnek (ważne jest, aby czosnku nie przypalić) i dodasz groszek, dolej do garnka również śmietanę, dopraw dobrze solą i pieprzem i gotuj krótko. Następnie dodaj makaron i w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu.
Gotowe danie można udekorować świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki abo listkami bazylii. Taki makaron można także posypać czymś chrupiącym, np. prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów czy orzeszkami piniowymi albo pestkami słonecznika, czy też dyni.